Szukaj na tym blogu

Ogórki małosolne



Składniki:
  • 2 kg ogórków
  • 2-3 gałązki kopru ogrodowego
  • 2 liście chrzanu
  • kawałek korzenia chrzanu (3-4 cm)
  • mała główka czosnku
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej
Sposób wykonania:
  1. Ogórki myjemy.
  2. Wykonujemy zalewę z 2 litrów wody połączonej z solą.
  3. Do glinianego garnka wkładamy część kopru, liści i korzenia chrzanu, 2 ząbki czosnku i wkładamy ogórki.
  4. Dodajemy resztę kopru, chrzanu, czosnku i ciepłej zalewy.
  5. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy słoikiem z wodą lub kamieniem.
  6. Po 3-4 dniach ogórki są gotowe do spożycia.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger