Ciasteczka jeżyki bez pieczenia


Przyrządzanie szyszek z ryżu preparowanego gospodynie opanowały do perfekcji w czasach PRL-u gdy o wysokiej jakości słodycze nie było łatwo. Dziś to już trochę zapomniany przepis. Ten smak napewno wywoła więc paletę wspomnień. Wiele osób od takich ciastek zaczynało swą przygodę ze światem kulinariów. Warto więc kontynuować tradycję zwłaszcza, że jeżyki są bardzo proste w przygotowaniu i  idealne na wspólne gotowanie z dziećmi. 

Składniki:
  • 1 tubka mleka zagęszczonego słodzonego
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. masła
  • garść rodzynków
  • 1/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1 paczka ryżu preparowanego 
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki poza bakaliami i ryżem umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej masy.
  2.  Dodać posiekane orzechy oraz rodzynki i dokładnie połączyć ze sobą.
  3. Do masy stopniowo dodawać ryż preparowany tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję. 
  4. Talerze lub tacki wyłożyć folią spożywczą i nakładać po łyżce masy.
  5. Odstawić do wystygnięcia. 
Smacznego ;)

Komentarze