Szukaj na tym blogu

Pierogi z nadzieniem z zielonej soczewicy


Składniki na ciasto:
  • ok 700 g mąki pszennej (dostępne są specjalne mąki na pierogi)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 500 ml ciepłej wody
Składniki na nadzienie:
  • 300 g zielonej soczewicy
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz
  • 1 kopiasta łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 szczypty przyprawy uniwersalnej 
Sposób wykonania:
  1. Soczewicę gotować 30 minut do miękkości, a następnie zmiksować na gładką masę.
  2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. 
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z przyprawami połączyć z soczewicą. Dodać rozmącone jajko. Dokładnie wymieszać.
  4. Łączymy składniki ciasta i dokładnie wyrabiamy.  Rozwałkowujemy je na około 3 mm. Ważne by na całej powierzchni było jednakowo grube.
  5. Przy pomocy szklanki lub innego naczynia o średnicy około 5 cm wycinamy okręgi z ciasta.
  6. Nakładamy farsz po 1 łyżeczce, składamy pieroga na pół i zaklejamy dokładnie brzegi.
  7. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i  po wypłynięciu gotujemy przez 4 minuty.
Smacznego ;)



1 komentarz:

  1. Jeśli jest jajko, to raczej nie są wegańskie ale za to wegetariańskie jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger