Szukaj na tym blogu

Churros





Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 190 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 400 g smalcu
Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • Krem czekoladowy
Sposób wykonania:
  1. W garnku zagotować mleko, masło, cukier, cukier wanilinowy  i sól. Na koniec dodać przesianą mąkę i drewnianą łopatką ucierać ciasto gotując na małym ogniu. Pozostawić do wystygnięcia.
  2. Do przestudzonej masy dodać po jednym całym jajku i miksować na średnich obrotach do połączenia się składników.
  3. Smalec rozgrzać w garnku, dużej patelni lub woku.
  4. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i bezpośrednio nad gorącym tłuszczem wyciskać churrosy o długości ok. 15 cm. Smażyć na jasny kolor, maksymalnie dwie minuty.
  5. Gotowe churrosy dokładnie, ze wszystkich stron obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
  6. Podawać z kremem czekoladowym.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger