Szukaj na tym blogu

Zupa fasolowa




Składniki:
  • 250 g białej fasoli
  • 250-300 g wędzonych żeberek
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
Sposób wykonania:
  1. Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na całą noc do napęcznienia.
  2. Następnego dnia odcedzić.
  3. Do dużego garnka włożyć pokrojone na kawałki wędzone żeberka, zalać wodą - około 2-3 litry i zagotować. 
  4. Zszumować wywar, dodać namoczoną fasolę, sól i gotować około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  5. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa, drobno posiekany ząbek czosnku oraz przyprawy. Gotować kolejne 15 minut.
  6. Kolejno dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ponownie zostawić na małym ogniu na 30 minut pod przykryciem.
  7. Boczek wędzony i cebulę pokroić w kostkę i podsmażamy na zloty kolor. Przełożyć do garnka, patelnię wypłukać częścią wywaru. Gotować następne 10 minut.
  8. Doprawić majerankiem, cukrem i octem według własnych preferencji.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger