Szukaj na tym blogu

Muffinki piernikowe z kremem budyniowym







Składniki na 12 babeczek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka czubata cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 250 g dowolnej konfitury lub dżemu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
Składniki na krem budyniowy:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 300 g masła
Sposób wykonania:
  1. W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche, a w drugiej misce składniki mokre z pominięciem konfitury/ dżemu.
  2. Obie masy ze sobą połączyć za pomocą łyżki i na końcu dodać konfiturę.
  3. Ciasto ponakładać do papilotek i piec w piekarniku w 190 stopniach przez około 20-25 minut.
  4. Krem: Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, a pozostałe mleko gotować razem z cukrem cały czas mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować dodać budyń, dalej mieszać. Przelać gęstą masę do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło miksować do osiągnięcia puszystej masy, a następnie po łyżce masy budyniowej dodawać i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowanym kremem można dekorować babeczki.
Smacznego :)





1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger