Szukaj na tym blogu

Domowe pierogi z kapustą i grzybami

 

Składniki na ciasto:

  • 640 g mąki pszennej
  • 375 ml gorącej wody
  • łyżeczka  soli
  • 2 łyżki masła
Składniki na farsz:
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka pieprzu
Sposób wykonania farszu:
  1. Grzyby zalać 2 szklankami wody i odstawić na całą noc do namoczenia. 
  2. Następnego dnia grzyby drobno posiekać, a wodę z nich absolutnie nie wylewać.
  3. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na oleju. Dodać grzyby i smażyć około 5 minut.
  4. Kapustę przepłukać pod zimną wodą i dobrze odsączyć. Posiekać drobno i przełożyć do garnka. Dodać do niej przyprawy oraz cukier. Do garnka wlać wodę z moczenia grzybów oraz pól szklanki wody,  a także podsmażoną cebulę oraz grzyby. Gotować na małym ogniu przez godzinę.
  5. Pamiętam, aby przed użyciem farszu wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. 
Sposób wykonania ciasta:
  1. Mąkę wsypać do piski, dodać sól.
  2. W 1,5 szkl. bardzo gorącej rozpuścić masło i wlać do miski. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut.

  1. Po zlepieniu pierogów wrzucać do wrzątku i gotować 4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
  2. Ostudzone pierogi można mrozić najlepiej poprzez wysmarowanie ich oleje i włożenie do woreczków strunowych.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger