Babka cytrynowa
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/ szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. oleju
- 3/4 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
- skórka z jednej cytryny
Sposób wykonania:
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
- Do masy dodawać po trochu olej cały czas miksując.
- Następnie dodać cukier wanilinowy, aromat i skórkę z cytryny. Nadal ubijać.
- Wyłączyć mikser i dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość połączyć drewnianą łyżką bardzo delikatnie.
- Foremkę wysmarować masłem i posypać mąką.
- Piec w 170 stopniach przez 40-50 minut.
- Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz