Szukaj na tym blogu

Babka cytrynowa







Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/ szkl. mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szkl. oleju 
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego 
  • skórka z jednej cytryny
Sposób wykonania:
  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. 
  2. Do masy dodawać po trochu olej cały czas miksując. 
  3. Następnie dodać cukier wanilinowy, aromat i skórkę z cytryny. Nadal ubijać. 
  4. Wyłączyć mikser i dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość połączyć drewnianą łyżką bardzo delikatnie. 
  5. Foremkę wysmarować masłem i posypać mąką.
  6. Piec w 170 stopniach przez 40-50 minut.
  7. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger