Szukaj na tym blogu

Czekoladowe muffinki cmentarne na Halloween


Składniki na 12 sztuk:

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szk. kakao
  • 1 jajko
  • 1.2 szkl. oleju
  • 1/2 cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 garści wiśni bez pestek 
Krem:
  • 150 g kremu Nutella
  • 150 g serka kremowego kanapkowego
Dodatkowo:
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady
  • biały pisak czekoladowy
  • dowolne żelki tematyczne
  • 200 g ciasteczek oreo
  • masa cukrowa





Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki na babeczki poza wiśniami łączymy w jednej misce. Dopiero na końcu dodajemy owoce do masy.
  2. Piec 25 minut w 180 stopniach .
  3. Wierzch wystudzonych babeczek smarujemy kremem (wystarczy połączyć ze sobą serek i nutellę). 
  4. Z ciasteczek oreo usunąć krem i dokładnie zmielić w mikserze albo wrzucić do woreczka i przejechać po nim wałkiem do ciasta. Tak pokruszone wsypujemy na płaski talerzyk i "moczymy" muffinki kremem ku dołowi .
  5. "Nagrobki": rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i wypełniamy foremki sylikonowej o kształcie przypominającym nagrobki. Odstawiamy do zamrażarki. Pisakiem tworzymy napis R.I.P.
  6. Czaszki wykonane z masy cukrowej w foremce sylikonowej. 
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Czy wisnie mogą być mrozone i jesli tak czy rozmrozic przed dodaniem czy dodać zamrożone ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam nigdy z zamrożonych owoców, ale wcześniej bym je rozmroziła i odsączyła na sitku :)

      Usuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger