Czekoladowe muffinki cmentarne na Halloween
Składniki na 12 sztuk:
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1/2 szk. kakao
- 1 jajko
- 1.2 szkl. oleju
- 1/2 cukru
- szczypta soli
- 1/2 ciepłej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 garści wiśni bez pestek
Krem:
- 150 g kremu Nutella
- 150 g serka kremowego kanapkowego
Dodatkowo:
- 1 tabliczka ciemnej czekolady
- biały pisak czekoladowy
- dowolne żelki tematyczne
- 200 g ciasteczek oreo
- masa cukrowa
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki na babeczki poza wiśniami łączymy w jednej misce. Dopiero na końcu dodajemy owoce do masy.
- Piec 25 minut w 180 stopniach .
- Wierzch wystudzonych babeczek smarujemy kremem (wystarczy połączyć ze sobą serek i nutellę).
- Z ciasteczek oreo usunąć krem i dokładnie zmielić w mikserze albo wrzucić do woreczka i przejechać po nim wałkiem do ciasta. Tak pokruszone wsypujemy na płaski talerzyk i "moczymy" muffinki kremem ku dołowi .
- "Nagrobki": rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i wypełniamy foremki sylikonowej o kształcie przypominającym nagrobki. Odstawiamy do zamrażarki. Pisakiem tworzymy napis R.I.P.
- Czaszki wykonane z masy cukrowej w foremce sylikonowej.
Smacznego :)
Czy wisnie mogą być mrozone i jesli tak czy rozmrozic przed dodaniem czy dodać zamrożone ?
OdpowiedzUsuńnie robiłam nigdy z zamrożonych owoców, ale wcześniej bym je rozmroziła i odsączyła na sitku :)
Usuń