Szukaj na tym blogu

Tort Bożonarodzeniowy - chałwowo- sezamowy




Składniki na biszkopt na tortownicę 20-22 cm:
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta soli
Składniki na masę bakaliową:
  • 100 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 100 g orzechów laskowych
  • 120 g sezamków
  • 200 g gorzkiej czekolady
Składniki na masę chałwową:
  • 600 ml kremówki 36%
  • 380 g białej czekolady
  • 380  chałwy waniliowej 
  • 20 g żelatyny spożywczej
  • 50 g cukru pudru

Przepis na pierniczki:


Sposób wykonania:
  1. Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z dodatkiem soli na puszystą masę, wsypując partiami cukier. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, nie przerywając ubijania. Kolejno wsypać mąkę ze szczyptą mielonych goździków i całość wymieszać drewnianą łyżką.
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec przez 35 minut w 180 stopniach. Przestudzony biszkopt przeciąć na pół.
  3. Masa bakaliowa: rodzynki pokroić na mniejsze kawałki i zalać rumem i odstawić na 1 godzinę. Orzechy laskowej wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 minut, Po tym czasie przesypać je na czysty ręcznik i pozbawić je brązowej skórki poprzez pocieranie ich o siebie, a następnie je posiekać. Sezamki pokruszyć na małe kawałki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z rodzynkami i orzechami. Połowę masy wyłożyć na jeden biszkopt, posypać pokruszonymi sezamkami.
  4. Masa chałwowa: Podgrzać 100 ml kremówki, ważny, aby jej nie zagotować. Polać nią połamaną na kawałki białą czekoladę i odstawić do wyrównania temperatur. Następnie dodać pokruszoną chałwę i wymieszać. Jeśli chałwa się nie rozpuszcza, wstawić całość do kąpieli wodnej. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  5. Ubić pozostałą kremówkę, dodać do masy chałwowej i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na warstwę masy bakaliowej ( 1/3-1/2 zostawić do dekoracji tortu) i poczekać aż stężeje. 
  6. Następnie posmarować pozostałą masą bakaliową, przykryć drugim biszkoptem i docisnąć.
  7. Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałą masą chałwową, a boki przyozdobić pierniczkami w dowolnym kształcie według upodobania.
Smacznego :)





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger