Tort Bożonarodzeniowy - chałwowo- sezamowy
Składniki na biszkopt na tortownicę 20-22 cm:
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- szczypta mielonych goździków
- szczypta soli
Składniki na masę bakaliową:
- 100 g rodzynek
- 100 ml rumu
- 100 g orzechów laskowych
- 120 g sezamków
- 200 g gorzkiej czekolady
Składniki na masę chałwową:
- 600 ml kremówki 36%
- 380 g białej czekolady
- 380 chałwy waniliowej
- 20 g żelatyny spożywczej
- 50 g cukru pudru
Przepis na pierniczki:
Sposób wykonania:
- Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z dodatkiem soli na puszystą masę, wsypując partiami cukier. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, nie przerywając ubijania. Kolejno wsypać mąkę ze szczyptą mielonych goździków i całość wymieszać drewnianą łyżką.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec przez 35 minut w 180 stopniach. Przestudzony biszkopt przeciąć na pół.
- Masa bakaliowa: rodzynki pokroić na mniejsze kawałki i zalać rumem i odstawić na 1 godzinę. Orzechy laskowej wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 minut, Po tym czasie przesypać je na czysty ręcznik i pozbawić je brązowej skórki poprzez pocieranie ich o siebie, a następnie je posiekać. Sezamki pokruszyć na małe kawałki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z rodzynkami i orzechami. Połowę masy wyłożyć na jeden biszkopt, posypać pokruszonymi sezamkami.
- Masa chałwowa: Podgrzać 100 ml kremówki, ważny, aby jej nie zagotować. Polać nią połamaną na kawałki białą czekoladę i odstawić do wyrównania temperatur. Następnie dodać pokruszoną chałwę i wymieszać. Jeśli chałwa się nie rozpuszcza, wstawić całość do kąpieli wodnej. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
- Ubić pozostałą kremówkę, dodać do masy chałwowej i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na warstwę masy bakaliowej ( 1/3-1/2 zostawić do dekoracji tortu) i poczekać aż stężeje.
- Następnie posmarować pozostałą masą bakaliową, przykryć drugim biszkoptem i docisnąć.
- Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałą masą chałwową, a boki przyozdobić pierniczkami w dowolnym kształcie według upodobania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz