Szukaj na tym blogu

Domek z piernika

 


Składniki na ciasto na ok. 3-4 domki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag miodu
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 1 jajo
  • 1 dag sody oczyszczanej
  • 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka kakao
Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
Dodatkowo:
  • barwniki spożywcze
  • posypka maczek, srebrna
  • pisaki spożywcze
  • lentilki czekoladowe
  • posypka śnieżynki 
  • posypka pyłek srebrny i złoty

Sposób wykonania ciasta na pierniczki: 
  1. Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty). 
  2. Zrobić wgłębienie na środku. Wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajko. (Miód, jeśli nie jest płynny, można wcześniej podgrzać razem z masłem, kakao,cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką).
  3. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
  4. Powykrawać kształty. Średnica podstawy na domek powinna wynieść około 20 cm. Można posłużyć się talerzykiem do obrysowania kształtu.
  5. Wycięte formy należy piec w 180 stopniach około 7 minut.
  6. Cukier puder miksować z białkami przez około 15 minut.
  7. Pozostaje już tylko złożenie domku i udekorować według własnego gustu. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger