Szukaj na tym blogu

Najprostsze ciasto murzynek

 


Składniki na blachę 36x25:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki sody oczyszczonej 
  • 4 łyżki kakao
Składniki na polewę:
  • 100 g margaryny
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
Sposób wykonania:
  1. Margarynę utrzeć z cukrem, wbić jajka, dodać kakao, dżem i dokładnie połączyć ze sobą składniki.
  2. Dodać przesianą mąkę i sodą rozpuszczoną w mleku. Zmiksować.
  3. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
  4. Polewa: Masło roztopić w rondelku, następnie dodać do niego przesiany cukier puder, kakao i mleko. Wymieszać trzepaczką. 
  5. Na przestudzone ciasto polać polewę. Odstawić do zastygnięcia. 
Smacznego :)



1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger