Najprostsze ciasto murzynek
Składniki na blachę 36x25:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 2 szklanki cukru
- 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao
Składniki na polewę:
- 100 g margaryny
- 50 g kakao
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Sposób wykonania:
- Margarynę utrzeć z cukrem, wbić jajka, dodać kakao, dżem i dokładnie połączyć ze sobą składniki.
- Dodać przesianą mąkę i sodą rozpuszczoną w mleku. Zmiksować.
- Piec przez 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
- Polewa: Masło roztopić w rondelku, następnie dodać do niego przesiany cukier puder, kakao i mleko. Wymieszać trzepaczką.
- Na przestudzone ciasto polać polewę. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego :)
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń