Szukaj na tym blogu

Schab w sosie węgierskim

 


Składniki:
  • 900-1000 g schabu w plastrach
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 1 L bulionu (może być z kostki)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziela angielskiego 
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. W głębokiej patelni (jak największej)na oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Taką cebulę, aby nie przeszkadzała należy wyłożyć na talerz, a włożyć na patelnię plastry schabu. Podsmażyć z każdej strony soląc i pieprząc. 
  2. Wlać gorący bulion, zeszkloną cebulę, sos sojowy. Doprawić papryką słodką i ostrą, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. 
  3. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Po  godzinie można dodać koncentrat.
  4. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać na małym ogniu i dodać do sosu. Wymieszać.
Smacznego :)

1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger