Schab w sosie węgierskim
Składniki:
- 900-1000 g schabu w plastrach
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule
- 1 L bulionu (może być z kostki)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 4 liście laurowe
- 6 ziela angielskiego
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- W głębokiej patelni (jak największej)na oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Taką cebulę, aby nie przeszkadzała należy wyłożyć na talerz, a włożyć na patelnię plastry schabu. Podsmażyć z każdej strony soląc i pieprząc.
- Wlać gorący bulion, zeszkloną cebulę, sos sojowy. Doprawić papryką słodką i ostrą, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim.
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Po godzinie można dodać koncentrat.
- Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać na małym ogniu i dodać do sosu. Wymieszać.
Smacznego :)
Pyszny schabik i piękny kolor sosu. Pozdrawiam serdecznie Jola.
OdpowiedzUsuń