Szukaj na tym blogu

Babka cytrynowa


 Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek cytrynowy
Sposób wykonania:
  1. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę. Zacząć dodawać po trochu przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej oraz proszku do pieczenia. 
  2. Masło roztopić, przestudzić i dodać do masy.
  3. Na koniec wrzucić skórkę z cytryny, dodać sok, proszek do pieczenia i olejek cytrynowy.
  4. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec przez 40-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger