Babka cytrynowa
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 200 g masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- skórka starta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek cytrynowy
Sposób wykonania:
- Jajka ubić z cukrem na gęstą masę. Zacząć dodawać po trochu przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej oraz proszku do pieczenia.
- Masło roztopić, przestudzić i dodać do masy.
- Na koniec wrzucić skórkę z cytryny, dodać sok, proszek do pieczenia i olejek cytrynowy.
- Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 40-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz