Babka marmurkowa Wielkanocna
Składniki na babkę rozmiar 23 cm:
- 5 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 220 g cukru pudru
- 160 ml oleju rzepakowego
- 100 ml wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- W jednej misce zmiksować olej, wodę, cukier puder.
- Kolejno dodawać po jednym żółtku i miksować dalej.
- Dodać cukier wanilinowy oraz skórkę pomarańczową. Wymieszać.
- Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, zmiksować na średnich obrotach.
- W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę i jedną kopiastą łyżkę ubitej piany przełożyć do osobnej czystej miseczki. Pozostałą pianę dodać do ciasta i wymieszać do połączenia składników delikatnie szpatułką.
- Do odłożonej piany z białek dodać kakao i 1/4 ciasta. Wszystko ze sobą dokładnie połączyć za pomocą łyżki.
- Formę na babkę wysmarować tłuszczem, osobiście polecam olejem w sprayu.
- Wlać ciasto do formy, najpierw na dno ciasto jasne (dość sporo) i kolejno ciemne ciasto.
- Piec góra dół w 180 stopniach przez około 50 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz