Szukaj na tym blogu

Babka marmurkowa Wielkanocna

 



Składniki na babkę rozmiar 23 cm:

  • 5 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 220 g cukru pudru
  • 160 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
  1. W jednej misce zmiksować olej, wodę, cukier puder.
  2. Kolejno dodawać po jednym żółtku i miksować dalej.
  3. Dodać cukier wanilinowy oraz skórkę pomarańczową. Wymieszać.
  4. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, zmiksować na średnich obrotach. 
  5. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę i jedną kopiastą łyżkę ubitej piany przełożyć do osobnej czystej miseczki. Pozostałą pianę dodać do ciasta i wymieszać do połączenia składników delikatnie szpatułką. 
  6. Do odłożonej piany z białek dodać kakao i 1/4 ciasta. Wszystko ze sobą dokładnie połączyć za pomocą łyżki.
  7. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, osobiście polecam olejem w sprayu. 
  8. Wlać ciasto do formy, najpierw na dno ciasto jasne (dość sporo) i kolejno ciemne ciasto.
  9. Piec góra dół w 180 stopniach przez około 50 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger