Babka kajmakowa na Wielkanoc
Składniki na babkę o średnicy 23 cm:
- 350 g masy krówkowej
- 180 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 100 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- kilka kropli aromatu migdałowego
Składniki na polewę:
- 100 g masy kajmakowej
- 4 łyżki kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- garść płatków migdałowych
Sposób wykonania:
- Do garnka włożyć masę krówkową i masło. Rozpuścić na małym ogniu i odstawić do wystygnięcia.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać po 1 łyżce cukru i po jednym żółtku oraz aromat. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać przestudzoną masę kajmakową. Całość połączyć w jednolitą masę.
- Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać drewnianą łopatką.
- Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Masę przelać do formy.
- Piec przez około 45 minut do suchego patyczka w 180 stopniach.
- Przygotowanie polewy: W rondelku podgrzać masę krówkową i kremówkę, dodać ekstrakt. Polewą udekorować przestudzoną babkę i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz