Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem
Składniki na tortownicę 24-26 cm:
Składniki na spód:
- 300 g herbatników
- 90 g roztopionego masła
Składniki na masę twarogową:
- 1 kg twarogu
- 5 dużych jajek
- 200 g białej czekolady
- 125 ml kremówki 36%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii/ 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Składniki na sos solony karmel:
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki kremówki 36 %
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Dodatkowo (opcjonalnie) :
- orzeszki ziemne
- popcorn
- precelki
Sposób wykonania spodu:
- Herbatniki zmiksować lub rozgnieść za pomocą wałka do ciasta, dodać roztopione masło i wymieszać.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a dno wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać i wyklepać dno.
- Odstawić do lodówki.
Sposób wykonania masy serowej:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
- Do miski włożyć wszystkie pozostałe składniki oraz przestudzoną czekoladę, zmiksować.
- Przelać do formy i piec w 160 stopniach przez około 80 minut w kąpieli wodnej.
- Odstawić do wystudzenia.
Sposób wykonania solonego karmelu:
- Do garnuszka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować.
- Zmniejszyć ogień , od momentu rozpuszczenia się cukru gotować jeszcze przez 5 minut. Następnie zdjąć garnek z palnika i dodać bardzo powoli kremówkę, masło i sól. Całość wymieszać i odstawić do wystudzenia ( ale żeby nadal pozostał płynny).
- Na koniec wierzch ciasta polać słonym karmelem i przyozdobić orzeszkami / popcornem/ precelkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz