Szukaj na tym blogu

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem


Składniki na tortownicę 24-26 cm:

Składniki na spód:
  • 300 g herbatników
  • 90 g roztopionego masła
Składniki na masę twarogową:
  • 1 kg twarogu
  • 5 dużych jajek
  • 200 g białej czekolady
  • 125 ml kremówki 36%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii/ 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Składniki na sos solony karmel:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki kremówki 36 %
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
Dodatkowo (opcjonalnie) :
  • orzeszki ziemne
  • popcorn 
  • precelki
Sposób wykonania spodu:
  1. Herbatniki zmiksować lub rozgnieść za pomocą wałka do ciasta, dodać roztopione masło i wymieszać.
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a dno wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać i wyklepać dno.
  3. Odstawić do lodówki.
Sposób wykonania masy serowej:
  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
  3. Do miski włożyć wszystkie pozostałe składniki oraz przestudzoną czekoladę, zmiksować.
  4. Przelać do formy i piec w 160 stopniach przez około 80 minut w kąpieli wodnej. 
  5. Odstawić do wystudzenia.
Sposób wykonania solonego karmelu:
  1. Do garnuszka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować. 
  2. Zmniejszyć ogień , od momentu rozpuszczenia się cukru gotować jeszcze przez 5 minut. Następnie zdjąć garnek z palnika i dodać bardzo powoli kremówkę, masło i sól. Całość wymieszać i odstawić do wystudzenia ( ale żeby nadal pozostał płynny). 
  3. Na koniec wierzch ciasta polać słonym karmelem i przyozdobić orzeszkami / popcornem/ precelkami.
Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger