Zupa z kurczakiem i soczewicą
Składniki na 2 porcje:
- 1 pierś kurczaka
- 50 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Do garnka wlać oliwę i drobno pokrojoną cebulę, zeszklić.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, suchą soczewicę i przyprawy. Wymieszać i 1 minutę podsmażyć.
- Wlać bulion, pokrojoną w kostkę pierś i całość gotować na małym ogniu około 30 minut.
- Po tym czasie wrzucić pokrojone pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
- Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Dzięki temu przepisowi mam w swoim menu nowa i pyszna zupę.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń