Szukaj na tym blogu

Zupa z kurczakiem i soczewicą


 
Składniki na 2 porcje:
  • 1 pierś kurczaka
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do garnka wlać oliwę i drobno pokrojoną cebulę, zeszklić.
  2. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, suchą soczewicę i przyprawy. Wymieszać i 1 minutę podsmażyć.
  3. Wlać bulion, pokrojoną w kostkę pierś i całość gotować na małym ogniu około 30 minut.
  4. Po tym czasie wrzucić pokrojone pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
  5. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)



2 komentarze:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger