Ciasto góra lodowa
Składniki na tortownicę 25 cm:
- 280 g budyniu w proszku śmietankowego/waniliowego
- 400 g masła
- 750 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
- 1 łyżka kakao
- 250 g herbatników
- 180 g okrągłych biszkoptów
Sposób wykonania:
- Do garnka wlać pół litra mleka, dodać pół szklanki cukru, gotować.
- W 250 ml mleka rozrobić budynie, wymieszać z żółtkami, mąką. Całość wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- 200 g masła zmiksować i po łyżce budyniu dodawać bez przerywania miksowania.
- Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, na nie wyłożyć połowę masy budyniowej, ponownie wyłożyć herbatnikami i resztą masy.
- Na wierzchu układać biszkopty wyrojone tak, aby tworzyły stożki. Ciasto włożyć do lodówki.
Sposób wykonania polewy :
- W garnku rozpuścić pozostałe masło, dodać 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Zdjąć z gazu i dodawać partiami mleko w proszku ( 2 szklanki), mieszać póki masa nie będzie gładka.
- Masę podzielić na pół i do jednej części dodać kakao, a do drugiej 1 łyżkę mleka w proszku.
- Obie masy wylać na wierzch ciasta. Chłodzić w lodówce całą noc.
Smacznego :)
Punkt 3 to chyba ma być masło a nie mleko?
OdpowiedzUsuńdziękuję, już poprawiłam :)
Usuń