Szukaj na tym blogu

Ciasto góra lodowa




Składniki na tortownicę 25 cm:
  • 280 g budyniu w proszku śmietankowego/waniliowego
  • 400 g masła
  • 750 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g herbatników
  • 180 g okrągłych biszkoptów
Sposób wykonania:
  1. Do garnka wlać pół litra mleka, dodać pół szklanki cukru, gotować.
  2. W 250 ml mleka rozrobić budynie, wymieszać z żółtkami, mąką. Całość wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  3. 200 g masła zmiksować i po łyżce  budyniu dodawać bez przerywania miksowania.
  4. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, na nie wyłożyć połowę masy budyniowej, ponownie wyłożyć herbatnikami i resztą masy. 
  5. Na wierzchu układać biszkopty wyrojone tak, aby tworzyły stożki. Ciasto włożyć do lodówki.
Sposób wykonania polewy :
  1. W garnku rozpuścić pozostałe masło, dodać 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Zdjąć z gazu i dodawać partiami mleko w proszku ( 2 szklanki), mieszać póki masa nie będzie gładka.
  2. Masę podzielić na pół i do jednej części dodać kakao, a do drugiej 1 łyżkę mleka w proszku.
  3. Obie masy wylać na wierzch ciasta. Chłodzić w lodówce całą noc.
Smacznego :)




2 komentarze:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger