Szukaj na tym blogu

Zapiekane naleśniki po meksykańsku

 

Składniki na naleśniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. wody niegazowanej 
  • 3 lyżki oleju 
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 200-250 g pieczarek
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 średnie cebule
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • sól
  • pieprz
  • passata 350 g
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku lub 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Sos:
  • 400 g passaty
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)
Dodatkowo :
  • 150 g mozzarelli - wiórki 
Sposób wykonania naleśników:
  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. 
  2. Smażyć na suchej patelni. 
Sposób wykonania nadzienia:
  1. Cebulę zeszklić na patelni, dodać drobno pokrojone pieczarki i dusić, aż woda z nich nie wyparuje. 
  2. Następnie dodać mięso mielono i smażyć tak około 5 minut.
  3. Po tym czasie dodać pokrojoną paprykę, fasolę,kukurydzę, przyprawy oraz passatę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut mieszając od czasu do czasu.
Sposób wykonania sosu:
  1. Do passaty dodać przyprawy i wymieszać.
Sposób wykonania:
  1. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
  2. Na każdy naleśnik nakładać po 2 łyżki mięsa i zawijać w rulon. Ułożyć w naczyniu jeden obok drugiego. 
  3. Całość polać sosem pomidorowym i posypać mozzarellą. 
  4. Zapiekać 15 minut w 200 stopniach bez obiegu. 
Smacznego :)


3 komentarze:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger