Zapiekane naleśniki po meksykańsku
Składniki na naleśniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 3/4 szkl. wody niegazowanej
- 3 lyżki oleju
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 400 g mięsa mielonego
- 200-250 g pieczarek
- 1 mała czerwona papryka
- 2 średnie cebule
- 200 g kukurydzy z puszki
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- sól
- pieprz
- passata 350 g
- 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka czosnku w proszku lub 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Sos:
- 400 g passaty
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)
Dodatkowo :
- 150 g mozzarelli - wiórki
Sposób wykonania naleśników:
- Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę.
- Smażyć na suchej patelni.
Sposób wykonania nadzienia:
- Cebulę zeszklić na patelni, dodać drobno pokrojone pieczarki i dusić, aż woda z nich nie wyparuje.
- Następnie dodać mięso mielono i smażyć tak około 5 minut.
- Po tym czasie dodać pokrojoną paprykę, fasolę,kukurydzę, przyprawy oraz passatę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut mieszając od czasu do czasu.
Sposób wykonania sosu:
- Do passaty dodać przyprawy i wymieszać.
Sposób wykonania:
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
- Na każdy naleśnik nakładać po 2 łyżki mięsa i zawijać w rulon. Ułożyć w naczyniu jeden obok drugiego.
- Całość polać sosem pomidorowym i posypać mozzarellą.
- Zapiekać 15 minut w 200 stopniach bez obiegu.
Smacznego :)
Super! Uwielbiam takie dania.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na obiad
OdpowiedzUsuń