Pianka truskawkowa
Składniki na blaszkę 20x 20cm:
- 200 g truskawek
- 15 g żelatyny w proszku
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Truskawki zmiksować na mus. Dodać do nich żelatynę, cukier puder oraz sok z cytryny i ponownie chwilę zmiksować.
- Masę podgrzać na małym ogniu, ważne, aby nie zagotować. Odstawić do ostygnięcia ( nie wkładać do lodówki).
- Po tym czasie masę truskawkową zmiksować na najwyższych obrotach przez 5 minut. Trzeba pamiętać, że pianka podwoi swoją objętość.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wyrównać łopatką i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Stężałą piankę wyjąć z formy i pokroić w kostkę, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
W przepisie musi byc błąd. 1250 g cukru pudru?
OdpowiedzUsuńdziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiłam :)
Usuńtyle cukru konieczne?
OdpowiedzUsuńjuż poprawiłam błąd :) powinno było 150 g :)
Usuń