Szukaj na tym blogu

Pianka truskawkowa

 


Składniki na blaszkę 20x 20cm:

  • 200 g truskawek
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
  1. Truskawki zmiksować na mus. Dodać do nich żelatynę, cukier puder oraz sok z cytryny i ponownie chwilę zmiksować.
  2. Masę podgrzać na małym ogniu, ważne, aby nie zagotować. Odstawić do ostygnięcia ( nie wkładać do lodówki). 
  3. Po tym czasie masę truskawkową zmiksować na najwyższych obrotach przez 5 minut. Trzeba pamiętać, że pianka podwoi swoją objętość. 
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wyrównać łopatką i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  5. Stężałą piankę wyjąć z formy i pokroić w kostkę, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
  6. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)





4 komentarze:

  1. W przepisie musi byc błąd. 1250 g cukru pudru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiłam :)

      Usuń
  2. tyle cukru konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już poprawiłam błąd :) powinno było 150 g :)

      Usuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger