Szukaj na tym blogu

Tarta stracciatella z truskawkami


 Składniki na spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Składniki na masę:
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 8 g śmietan-fixu
  • 70 g czekolady deserowej
Dodatkowo:
  • 300-400 g truskawek 
Sposób wykonania:
  1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, masło. Połączyć składniki dłońmi, mikserem lub za pomocą stalowego siekacza.
  2. Dodać jajko i wyrobić całość na gładkie i jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
  3. Formę wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowane ciasto, docisnąć, ponakłuwać widelcem.
  4. Piec w 190 stopniach przez około 20 minut. 
  5. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  6. W misce umieścić ser mascarpone, kremówkę oraz cukier. Ubić na średnich obrotach, w połowie dodać śmietan-fix. Do gotowej masy dodać startą na małych oczkach czekoladę. Delikatnie całość połączyć za pomocą łyżki. 
  7. Krem wyłożyć na spód ciasta. Wierzch udekorować kawałkami truskawek. 
  8. Odstawić ciasto do lodówki, aby krem stężał.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger