Tarta stracciatella z truskawkami
Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 30 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 8 g śmietan-fixu
- 70 g czekolady deserowej
Dodatkowo:
- 300-400 g truskawek
Sposób wykonania:
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, masło. Połączyć składniki dłońmi, mikserem lub za pomocą stalowego siekacza.
- Dodać jajko i wyrobić całość na gładkie i jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Formę wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowane ciasto, docisnąć, ponakłuwać widelcem.
- Piec w 190 stopniach przez około 20 minut.
- Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- W misce umieścić ser mascarpone, kremówkę oraz cukier. Ubić na średnich obrotach, w połowie dodać śmietan-fix. Do gotowej masy dodać startą na małych oczkach czekoladę. Delikatnie całość połączyć za pomocą łyżki.
- Krem wyłożyć na spód ciasta. Wierzch udekorować kawałkami truskawek.
- Odstawić ciasto do lodówki, aby krem stężał.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz