Czekoladki z musem wiśniowym- mózg na halloween
Składniki:
- 200 g białej czekolady
- 150 g wiśni bez pestek ( mogą być z kompotu)
- 120 ml kremówki 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 g żelatyny
- 1 łyżka cukru
Sposób wykonania:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
- Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić, aby napęczniała.
- Do rondelka wrzucić wiśnie, cukier i sok z cytryny. Podgrzać na małym ogniu, aż puści sok. Całość zblendować na jednolitą masę.
- Masę przetrzeć przez sito w celu uzyskania gładkiego musu.
- Następnie dodać żelatynę i całość wymieszać, aż się rozpuści.
- Kremówkę ubić i wymieszać z masą wiśniową.
- Foremki wypełnić czekoladą, odstawić do zastygnięcia (najlepiej do lodówki). Wnętrze wypełnić musem i "zamknąć" czekoladą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz