Ciasto czekoladowe z gruszkami
Składniki:
- 3 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 4 gruszki
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Białka ubić z solą na sztywną pianę.
- Do piany dodawać po trochu cukier, żółtka i olej. Cały czas miksując.
- Kolejno dodać przesianą mąkę, sodę, kakao oraz przyprawy. Zmiksować.
- Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przelać ciasto. Włożyć w nią gruszki wcześniej umyte i osuszone.
- Piec w 180 stopniach przez 40 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)
To są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń