Szukaj na tym blogu

Ciasto czekoladowe z gruszkami



Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 gruszki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  1. Białka ubić  z solą na sztywną pianę. 
  2. Do piany dodawać po trochu cukier, żółtka i olej. Cały czas miksując. 
  3. Kolejno dodać przesianą mąkę, sodę, kakao oraz przyprawy. Zmiksować.
  4. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przelać ciasto. Włożyć w nią gruszki wcześniej umyte i osuszone.
  5. Piec w 180 stopniach przez 40 minut do suchego patyczka. 
Smacznego :)


2 komentarze:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger