Muffinki piernikowe z kremem piernikowym
Składniki na 12 babeczek :
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 100 g cukru
- 30 g kakao
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki miodu
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 10 ciasteczek korzennych - speculoos
Sposób wykonania:
- W jednej misce połączyć ze sobą suche składniki, a w drugie mokre. Miód można podgrzać, aby był płynny.
- Obie masy dokładnie połączyć ze sobą za pomocą łyżki lub miksera.
- Papilotki napełnić masą.
- Piec około 25 minut w 190 stopniach do suchego patyczka
- Krem: serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać pokruszone ciastka. Za pomocą rękawa cukierniczego udekorować kremem wierzch wystudzonych babeczek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz