Pomidorowy piernik z bananem
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 banan
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- W wysokim naczyniu zblendować pomidory, banana, olej i cukier.
- Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. Dodać zblendowaną masę i mielone migdały. Całość wymieszać łyżką.
- Formę do keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę.
- Piec przez 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu ciasto można przełożyć powidłami, a wierzch udekorować lukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz