Szukaj na tym blogu

Pomidorowy piernik z bananem

 



Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  1. W wysokim naczyniu zblendować pomidory, banana, olej i cukier.
  2. Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. Dodać zblendowaną masę i mielone migdały. Całość wymieszać łyżką. 
  3. Formę do keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę.
  4. Piec przez 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. 
  5. Po ostudzeniu ciasto można przełożyć powidłami, a wierzch udekorować lukrem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger