Paluchy orzechowe
Składniki na ciasto:
- 150 g margaryny/ masła
- 50 g cukru
- kilka kropli aromatu wanilinowego
- 1 jajko
- 180 g mąki pszennej
- 75 g skrobi kukurydzianej
Dodatkowo:
- 50 g masła
- 200 g mieszanki orzechów posiekanych
- 100 g cukru
- 2 łyżki cynamonu
Sposób wykonania:
- Ze składników zagnieść ciasto, można użyć miksera. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Roztopić masło i posmarować nim wierzch ciasta.
- Posypać orzechami wymieszanymi i cynamonem i cukrem. Docisnąć do ciasta.
- Piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez 20 minut.
- Po wystudzeniu pokroić ciasto na paski.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz