Szukaj na tym blogu

Paluchy orzechowe


 Składniki na ciasto:
  • 150 g margaryny/ masła
  • 50 g cukru
  • kilka kropli aromatu wanilinowego 
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej 
  • 75 g skrobi kukurydzianej
Dodatkowo:
  • 50 g masła
  • 200 g mieszanki orzechów posiekanych 
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżki cynamonu
Sposób wykonania:
  1. Ze składników zagnieść ciasto, można użyć miksera. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Ciasto rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Roztopić masło i posmarować nim wierzch ciasta. 
  4. Posypać orzechami wymieszanymi i cynamonem i cukrem. Docisnąć do ciasta.
  5. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez 20 minut.
  6. Po wystudzeniu pokroić ciasto na paski.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger