Szybki piernik
grudnia 28, 2010
11
Boże Narodzenie
,
ciasto
,
czekolada
,
mączne
,
pierniki
,
polewy
,
słodkie
,
z piekarnika
Przepis pochodzi z cin cin.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szkl. oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 paczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek słodkiej śmietany [30%]
Sposób wykonania:
Mokre składniki połączyć mikserem, następnie dodać suche składniki i jeszcze chwilę mikserem połączyć.
Piec w temperaturze około 190 stopni przez około 60-70 minut.
Przygotowanie polewy: do roztopionego masła dodać cukier, kakao, śmietanę i wszystko wymieszać podczas gotowania na małym ogniu.
Przełożyć dowolną masą.
Smacznego :)
Podoba mi się ten przepis, tylko mam jedno pytanie. Czy oleju ma byc 3/4 szklanki? Bo w przepisie jest kropka i nie bardzo wiem jak ją interpretowac :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
oj dziękuję, że zauważyłaś błąd:* już go poprawiłam :) przez naukę już źle klikam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
Dziękuję :) Zrobię go jeszcze tej zimy :)
OdpowiedzUsuńSmakowitego Nowego Roku :)
W sumie to mam jeszcze jedno pytanie :) Powidła dodajemy do ciasta, czy przekładamy nimi piernik? Czy Ty przekładałas go czyms? Bo wygląda na wilgotny i nie wiem, czy sam od siebie, czy od masy :)
OdpowiedzUsuńPowidła zaliczyć należy do składników mokrych :))
OdpowiedzUsuńa tu akurat przełożyłam go również powidłami :) chociaż można dowolną masą :)
Szczęśliwego Nowego Roku!:)
Dziękuję raz jeszcze :*
OdpowiedzUsuńno, rzeczywiście szybki.
OdpowiedzUsuńa jaki wyborny! o raju... zapisuję przepis, koniecznie!
Zrobiłam :) Wyszło niesamowicie puszyste i delikatne :) PYSZNE!!!
OdpowiedzUsuńTylko że ja je piekłam 45 minut i po sprawdzeniu patyczkiem, było suchutkie. Wydaje mi się, że wyjęłam je w ostatnim momencie. Jak bym potrzymała dłużej, to by się spaliło i zeschło :) Ciasto wrzucę na bloga już w poniedziałek, wiec będziesz mogła sobie zobaczyc jak wygląda w moim wydaniu :)
Pozdrawiam Sylwestrowo!
cieszę się bardzo, że wyszło :) z tym czasem pieczenia to niestety jest bardzo różnie ;/ mam taki dziwny piekarnik, że potrzebuje znacznie więcej czasu ;/
OdpowiedzUsuńw poniedziałek zajrzę i obejrzę Twoje cudo :))
Szczęśliwego Nowego Roku!
Mam takie pytanie czy powidła dodaje się do pieczenia czy poprostu się nimi przekłada piernik
OdpowiedzUsuńpowidła dodaje się do masy :) czyli do wszystkich składników i mieszam całość :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie przed chwilą wstawiłam ciasto do piekarnika ;p