28 grudnia 2010

Szybki piernik

Przepis pochodzi z cin cin


Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 paczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek słodkiej śmietany [30%]
Sposób wykonania:
Mokre składniki połączyć mikserem, następnie dodać suche składniki i jeszcze chwilę mikserem połączyć. 
Piec w temperaturze około 190 stopni przez około 60-70 minut. 
Przygotowanie polewy: do roztopionego masła dodać cukier, kakao, śmietanę i wszystko wymieszać podczas gotowania na małym ogniu. 
Przełożyć dowolną masą. 
Smacznego :)


11 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten przepis, tylko mam jedno pytanie. Czy oleju ma byc 3/4 szklanki? Bo w przepisie jest kropka i nie bardzo wiem jak ją interpretowac :)

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj dziękuję, że zauważyłaś błąd:* już go poprawiłam :) przez naukę już źle klikam:)
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Zrobię go jeszcze tej zimy :)

    Smakowitego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sumie to mam jeszcze jedno pytanie :) Powidła dodajemy do ciasta, czy przekładamy nimi piernik? Czy Ty przekładałas go czyms? Bo wygląda na wilgotny i nie wiem, czy sam od siebie, czy od masy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powidła zaliczyć należy do składników mokrych :))
    a tu akurat przełożyłam go również powidłami :) chociaż można dowolną masą :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. no, rzeczywiście szybki.
    a jaki wyborny! o raju... zapisuję przepis, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam :) Wyszło niesamowicie puszyste i delikatne :) PYSZNE!!!
    Tylko że ja je piekłam 45 minut i po sprawdzeniu patyczkiem, było suchutkie. Wydaje mi się, że wyjęłam je w ostatnim momencie. Jak bym potrzymała dłużej, to by się spaliło i zeschło :) Ciasto wrzucę na bloga już w poniedziałek, wiec będziesz mogła sobie zobaczyc jak wygląda w moim wydaniu :)
    Pozdrawiam Sylwestrowo!

    OdpowiedzUsuń
  8. cieszę się bardzo, że wyszło :) z tym czasem pieczenia to niestety jest bardzo różnie ;/ mam taki dziwny piekarnik, że potrzebuje znacznie więcej czasu ;/
    w poniedziałek zajrzę i obejrzę Twoje cudo :))
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam takie pytanie czy powidła dodaje się do pieczenia czy poprostu się nimi przekłada piernik

    OdpowiedzUsuń
  10. powidła dodaje się do masy :) czyli do wszystkich składników i mieszam całość :)

    właśnie przed chwilą wstawiłam ciasto do piekarnika ;p

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails