03 października 2011

Pizza na cienkim cieście z salami i mozzarellą

To zestawienie to najlepsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam! Koniecznie zjeść zaraz po wyjęciu z pieca!


Składniki na ciasto:


  • 1 i 3/4 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
Składniki na sos:
  • 1/4 szkl. koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka bazylii
Na wierzch: 
  • 6 dużych plastrów salami
  • opakowanie mozzarelli z bazylią

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na ciasto razem wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu. Następnie rozwałkować ciasto dość cienko. 
Składniki na sos razem wymieszać i posmarować ciasto, a następnie ułożyć na wierzch salami i mozzarellę i plastrach. 
Piec w temperaturze ok. 210 stopni przez około 10-15 minut. 
Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :) z mozzarellą to moja ulubiona pizza . ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopiero ostatnio odeszłam od mojego ukochanego, grubaśnego (wręcz jak placek drożdżowy!) ciasta na rzecz cienkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć za salami nie przepadam, to tę pizze zjadłabym błyskawicznie :) Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. skorzystałam z przepisu na ciasto cienkie, baaardzo Ci dziękuję i cała rodzina też, bo to jest przepyszne cienkie ciasto! niezastąpione, od dziś jest moim numerem jeden! zapraszam do siebie, na swoją pizze:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails