Gruba pizza z blachy
Składniki na ciasto:
- 1/2 kostki drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- ok. 4 szklanki mąki
- ok. 1 łyżki stołowej oleju
- sól
- puszka ananasów
- puszka kukurydzy
- kiszone ogórki
- ok. 300 g sera żółtego
- 5 kiełbasek
- 400 g koncentratu
- oregano, bazylia
- 2-3 cebule
Drożdże i cukier zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie łączymy z mąką i zagniatamy ciasto, dodajemy olej. Dokładamy jeszcze tyle mąki, czy oleju, aby ciasto było sprężyste i odchodziło od ręki. Wykładamy je na dużą blachę do pieczenia ciast, która jest wysmarowana olejem.
Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni, tak samo postępujemy z cebulą. Do miski rzucamy podsmażoną kiełbasę, dodajemy przyprawy, koncentrat, 200 g startego żółtego sera i resztę składników. Dokładnie mieszamy.
Farsz wykładamy na ciasto i posypujemy resztą sera. Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)
PS. Nadzienie może być dowolne :)
PS2. Ja z tych składników, które podałam robiłam dwa osobne nadzienia na jedną blachę :)
wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ananasy na pizzy! poproszę o kawałek tych pyszności!
OdpowiedzUsuńTrafiłam tutaj przypadkiem poszukując przepisu na jakieś dobre naleśniki :) Bardzo podobają mi się Twoje dania, dodaję bloga do obserwowanych :) Zapraszam do siebie;)
OdpowiedzUsuń