Szukaj na tym blogu

Papuzi tort




Tort powstał z okazji ukończenia studiów :) Powracam do bloga na dobre jako Pani Magister ;p

Składniki na biszkopt (wszystkie składniki w temper. pokojowej):
  • 225 g masła 
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 345 ml mleka
  • barwniki
Skłaniki na krem:
  • 900 ml kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  •  5-6 łyżek cukru pudru 
Sposób wykonania:
  Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać i przesiać. Masło zmiksować na gładką masę, następnie dodawać po trochu cukru i dalej miksować. Później dodajemy po jednym białku i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy na zmianę do całej masy mąkę i mleko. Powstałą masę dzielmy na 6 części i łączymy  każdą część z dowolnym kolorem. Następnie każdą część przekładamy do 6 blatów o średnicy 21 cm. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach (wszystko zależy jaki mamy piekarnik).
W tum czasie miksujemy kremówkę, a pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i serek mascarpone.
Masę przekładać wystudzone blaty. Chłodzić tort minimum 3 godziny.
Smacznego :)

Uwagi:
1. Autorka oryginału przestrzega przed używaniem barwników w płynie. Nie ma się absolutnie tym martwić! Użyłam w płynie i nic się nie stało. Po prostu ilość mleka zmniejszyłam z 355 do 345 ml.
2. Niestety taka ilość kremu ledwo co mi starczyłam na przykrycie blatów, już nie mówiąc o dekoracjach na wierzchu. Polecam zrobić z 1,5 porcja albo i nawet podwoić.






6 komentarzy:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger