Lekka pianka na biszkopcie- powiew lata
Składniki na biszkopt:
• 6 żółtek
• 2 szkl. cukru pudru
• 6 łyżek wody
• 2 łyżki octu
• 1 szkl. mąki tortowej
• 1 szkl. mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 6 białek ubitych na pianę
Sposób wykonania:
- Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę oraz wodę z octem.
- Pod koniec dodać proszek do pieczenia i ubite białka.
- Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Składniki na masę piankową:
• 3 opakowania śnieżki
• 2 galaretki
- Śnieżki przygotować według przepisu. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i ostudzić trochę, a następnie połączyć ze śnieżką. Całość wylać na biszkopt.
- Na masę piankową poukładać dowolne owoce, u mnie są to porzeczki. Zalać galaretką. Wstawić do lodówki, aż stężeją.
Smacznego :)
Wygląda na bardzo lekkie i delikatne, wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta;)
OdpowiedzUsuńlekko i pysznie , takie ciasta to lubię ;)
OdpowiedzUsuńPierwszy udany w życiu biszkopt!!A ciasto leciutkie i nie za słodkie. Wielkie dzięki :)http://iziorka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń