25 sierpnia 2012

Lekka pianka na biszkopcie- powiew lata

Biszkopt:

  • 6 żółtek
  • 2 szkl. cukru pudru
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki octu
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek ubitych na pianę

Sposób wykonania:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę oraz wodę z octem. Pod koniec dodać proszek do pieczenia i ubite białka. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut lub w 60 jeśli macie stare piece bez termoobiegu.)

8

Masa piankowa:
Składniki:
  • 3 opakowania śnieżki 
  • 2 galaretki
Sposób wykonania:
Śnieżki przygotować według przepisu. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach i ostudzić trochę, a następnie połączyć ze śnieżką. Całość wylać na biszkopt. 

8
Na masę piankową poukładać dowolne owoce, u mnie są to porzeczki. Zalać galaretką. Wstawić do lodówki, aż galaretki stężeją. 
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo lekkie i delikatne, wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lekko i pysznie , takie ciasta to lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy udany w życiu biszkopt!!A ciasto leciutkie i nie za słodkie. Wielkie dzięki :)http://iziorka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails