Ciasto drożdżowe ze śliwkami
sierpnia 26, 2012
7
ciasto
,
drożdże
,
kuchnia polska
,
mączne
,
owoce
,
smaki dzieciństwa
,
z piekarnika
Składniki na dużą blachę:
- 20 dag drożdży
- 1 szkl. mleka
- 250 g masła
- 1 szkl. cukru
- 2 duże cukry waniliowe
- 4 jajka
- szczypta soli
- 5-5,5 szkl. maki pszennej
- śliwki
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Kruszonka:
- 125 g masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3/4 szkl. mąki krupczatki
- duży cukier waniliowy
8
Sposób wykonania:
Do miski wkładamy rozkruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, cukier, cukier waniliowy i wszystko dobrze mieszamy. Następnie wlewamy roztopione, letnie masło i cale jajka, składniki ponownie mieszamy, a gdy się połączą (nie wyrabiamy!), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w miejsce o temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy, dodajemy sól; od razu wykładamy do wysmarowanej tłuszczem dużej formy. Układamy połówki owoców.
8
Kruszonka: masło siekamy mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, gdy składniki się rozdrobnią, czubkami palców zagniatamy kruszonkę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie wierzch ciasta posypujemy obficie kruszonką.
8
Czas pieczenia i temperatura zależy w głównej mierze jakim piecem dysponujemy. Średnio 60 minut przy 200 stopniach.
Smacznego :)
Ciasto drożdżowe ze śliwkami... mniam :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówka ze śliwką i kruszonką...PYCHA! :-)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam takiego prawdziwego, domowego ciasta drożdżowego. Zawsze piekła je moja babcia. Twoje wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpodziwiam niedzielną aktywność poranną, ja się dopiero uruchamiam. a ciasto przykuło moją uwagę, śliwki z drożdżowym to najlepsze:)
OdpowiedzUsuńw moich planach jest właśnie ciasto drożdżowe ,mam nadzieję ,że kiedyś je zrobię , jak na razie zachwycam się twoim ;p
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżwowe - znak mojego dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńdrozdzaki naj :D
OdpowiedzUsuń