26 sierpnia 2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami


Składniki na dużą blachę:

  • 20 dag drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 250 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 2 duże cukry waniliowe
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 5-5,5 szkl. maki pszennej
  • śliwki
  • tłuszcz do wysmarowania formy. 
Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3/4 szkl. mąki krupczatki
  • duży cukier waniliowy 
8
Sposób wykonania:
Do miski wkładamy rozkruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, cukier, cukier waniliowy i wszystko dobrze mieszamy. Następnie wlewamy roztopione, letnie masło i cale jajka, składniki ponownie mieszamy, a gdy się połączą (nie wyrabiamy!), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w miejsce o temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy, dodajemy sól; od razu wykładamy do wysmarowanej tłuszczem dużej formy. Układamy połówki owoców. 
8
 Kruszonka: masło siekamy  mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, gdy składniki się rozdrobnią, czubkami palców zagniatamy kruszonkę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie wierzch ciasta posypujemy obficie kruszonką. 
8
Czas pieczenia i temperatura zależy w głównej mierze jakim piecem dysponujemy. Średnio 60 minut przy 200 stopniach. 
Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Ciasto drożdżowe ze śliwkami... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówka ze śliwką i kruszonką...PYCHA! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie jadłam takiego prawdziwego, domowego ciasta drożdżowego. Zawsze piekła je moja babcia. Twoje wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. podziwiam niedzielną aktywność poranną, ja się dopiero uruchamiam. a ciasto przykuło moją uwagę, śliwki z drożdżowym to najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. w moich planach jest właśnie ciasto drożdżowe ,mam nadzieję ,że kiedyś je zrobię , jak na razie zachwycam się twoim ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam drożdżwowe - znak mojego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails