24 sierpnia 2012

Jabłecznik puszek

Składniki na dużą blachę:

Biszkopt:

  • 6 żółtek
  • 2 szkl. cukru pudru
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki octu
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek ubitych na pianę
Sposób wykonania:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę oraz wodę z octem. Pod koniec dodać proszek do pieczenia i ubite białka. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut lub w 60 jeśli macie stare piece bez termoobiegu.)
y
Masa jabłkowa:
  • 1400 ml musu jabłkowego
  • 2 galaretki ( cytrynowa lub agrestowa)
Sposób wykonania:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i połączyć z musem. Całość wylać na biszkopt. 

y
Biała pianka:
  • 400 ml kremówki 30% lub 36%
  • 3-4 łyżek żelatyny
Sposób wykonania:
Kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę połączyć z 1 łyżką zimnej wody, dobrze wymieszać i następnie dodać 3-4 łyżki gorącej wody. Wymieszać bardzo dokładnie. Żelatynę dodać do kremówki i wymieszać.  Masę wylać na wierzch. 

Gotowy placek wstawić do lodówki do stężenia. 
Smacznego :)

y

5 komentarzy:

  1. Jej, faktycznie bardzo puszysty. Wyszedł Ci po prostu perfekcyjnie! Skusiłabym się na kawałek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jabłecznik wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobne ciasto było dla mnie zwykłym biszkoptem z jabłkami i - u mnie - masą budyniową, ale Twoja nazwa baaardzo mi się podoba! Idealnie oddaje lekki charakter tej szarlotki. Można śmiało powiedzieć, że jest jak dmuchawce:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails