Szukaj na tym blogu

Lekka pianka na biszkopcie- powiew lata



Składniki na biszkopt:

• 6 żółtek
• 2 szkl. cukru pudru
• 6 łyżek wody
• 2 łyżki octu
• 1 szkl. mąki tortowej
• 1 szkl. mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 6 białek ubitych na pianę

Sposób wykonania:

  1. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę oraz wodę z octem.
  2. Pod koniec dodać proszek do pieczenia i ubite białka.
  3. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

 Składniki na masę piankową:

• 3 opakowania śnieżki 
• 2 galaretki

Sposób wykonania:

  1. Śnieżki przygotować według przepisu. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i ostudzić trochę, a następnie połączyć ze śnieżką. Całość wylać na biszkopt. 
  2. Na masę piankową poukładać dowolne owoce, u mnie są to porzeczki. Zalać galaretką. Wstawić do lodówki, aż stężeją. 

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo lekkie i delikatne, wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lekko i pysznie , takie ciasta to lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy udany w życiu biszkopt!!A ciasto leciutkie i nie za słodkie. Wielkie dzięki :)http://iziorka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger