Sernik bez sera
To ciasto jest idealne gdy ma się ochotę na sernik, a sklepy są zamknięte i głównego składnika nie ma w domu. Każdy sobie z nim poradzi, nie opadnie i jest bardzo wilgotne. Goście nie zauważą, że w cieście nie ma ani grama sera.
Składniki na średnią blachę:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- 40 g proszku budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 16 g cukru waniliowego
- 1/2 szkl. oleju
- 800 g jogurtu greckiego
- kilka paczek herbatników
Sposób wykonania:
- Blachę wyłożyć herbatnikami.
- Żółtka utrzeć z połową szklanki przesianego cukru pudru, a następnie dodawać po trochu jogurt, budyń i olej. Zmiksować.
- Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać 1 szkl. cukru pudru i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy.
- W piekarniku na dolnej półce ustawić blachę z gorącą wodą. Piec w 210 stopniach przez 90- 100 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w piekarniku do ostygnięcia.
Smacznego :)
Sernik bez sera, powiadasz? Czegoś takiego jeszcze nie jadłam, niemniej, wygląda idealnie puszyście. :) Proszę o porcyjkę!
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj :)
Usuńw życiu nie powiedziałabym, że jest bez sera :) wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńa smakuje o niebo lepiej niż ze serem! :)
UsuńRobiłam kiedyś taki sernik, ale ze śmietaną:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!;P
Słyszałam że sernik bez sera jest pyszny,ja upiekłam z sera wiaderkowego z Lidla,wyszedł super ale muszę jeszcze zrobić taki z jogurtu.
OdpowiedzUsuń