30 października 2012

Cukinia w kwaśnej zalewie

Składniki:

  • 1,75 kg cukinii
  • 4 szkl. wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. octu 10%
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • nasiona kopru i gorczycy
  • 2 papryki czerwone
Sposób wykonania:
Cukinię i paprykę pokroić w ok. 1 cm kostki. Do słoików nakładamy po 1/4 łyżeczki nasion gorczycy i kopru, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu i kawałek liścia laurowego. Następnie nakładamy na zmianę cukinię z papryką. 
Wodę gotujemy z solą, cukrem i octem, a następnie nalewamy do słoików. Zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails