Placki z jabłkiem i rodzynkami
kwietnia 14, 2013
6
bez pieczenia
,
deser
,
jabłka
,
mączne
,
owoce
,
placki
,
przekąski
,
słodkie
,
śniadanie
,
w 30 minut
Składniki na 9 placuszków:
- 1/2 szkl. mleka
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szkl. mąki
- 1 jabłko
- garść rodzynek
- aromat cytrynowy
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Sposób wykonania:
Mleko połączyć z 1/2 szklanki wody, olejem, solą, aromatem i mąką. Miksujemy na małych obrotach, a następnie kroimy jabłko w małą kostkę i mieszamy z cukrem, cynamonem i kardamonem.
Do masy dodajemy wcześniej namoczone rodzynki oraz jabłko. Całość wymieszać.
Nakładać na patelnie po łyżce i smaży na oleju lub oliwie.
Gotowe placuszki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
wyglądają bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńuwielbiam placuszki z jabłkami ;)
OdpowiedzUsuńEver, jeden z moich ulubionych pomysłow na obiad :)) chyba sobie dzisiaj zrobie, a mięsko zostawie dla Pana Męża :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Uwielbiam takie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńpiękne placuszki i cudowne połączenie smaku jabłka z rodzynkami <3 mniam!
OdpowiedzUsuńkojarzy mi się z moim rodzinnym przepisem, jednak pomijamy kardamon i robimy placuszki na bazie drożdży aby były bardziej puchate:)
OdpowiedzUsuń