14 kwietnia 2013

Placki z jabłkiem i rodzynkami

Składniki na 9 placuszków:

  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżki oliwy lub oleju 
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szkl. mąki
  • 1 jabłko
  • garść rodzynek
  • aromat cytrynowy 
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 
Sposób wykonania:
Mleko połączyć z 1/2 szklanki wody, olejem, solą, aromatem i mąką. Miksujemy na małych obrotach, a następnie kroimy jabłko w małą kostkę i mieszamy z cukrem, cynamonem i kardamonem. 
Do masy dodajemy wcześniej namoczone rodzynki oraz jabłko. Całość wymieszać.
Nakładać na patelnie po łyżce i smaży na oleju lub oliwie. 
Gotowe placuszki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. uwielbiam placuszki z jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ever, jeden z moich ulubionych pomysłow na obiad :)) chyba sobie dzisiaj zrobie, a mięsko zostawie dla Pana Męża :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne placuszki i cudowne połączenie smaku jabłka z rodzynkami <3 mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. kojarzy mi się z moim rodzinnym przepisem, jednak pomijamy kardamon i robimy placuszki na bazie drożdży aby były bardziej puchate:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails