30 grudnia 2013

Puszyste paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 50 g stopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
Składniki na farsz:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • olej
  • szczypta cukru
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • szczypta majeranku
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • mak
Sposób wykonania:
  1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę połączyć z solą, rozkłóconymi jajkami, drożdżami i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Kapustę opłukać pod zimną wodą. Poszatkować bardzo drobno. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Na końcu gotowania przyprawy wyjąć.
  4. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, następnie dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach i odciśniętą kapustę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć dalej.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość grubo (ok. 7mm) w kształt prostokąta (ja zrobiłam 3 mniejsze prostokąty).
  6. Na brzegu nakładamy farsz przestudzony i zwijamy w rulon. Następnie kroimy na małe paszteciki. 
  7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch cista smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem.
  8. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min. 
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails