04 stycznia 2014

Piernik

Składniki: 

  • 1 i 3/4 szklanki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 200 g miodu naturalnego
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
  1. Oddzielić białka od żółtek. 
  2. Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy miód, mąkę, przyprawy,kakao i sodę.
  3. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą.
  4. Keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy i wstawić na około 80 minut do piekarnika w 190 stopniach. 
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. aż żałuję, że już po świętach. nabrałam ogromnej ochoty na piernik!
    bardzo sympatyczny blog :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails