05 stycznia 2014

Świąteczny keks


Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropli dowolnego aromatu- u mnie jabłkowy 
  • 1/4 szkl. mleka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanych owoców
  • 200 g suszonej żurawiny i moreli 
Do dekoracji:
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g kandyzowanych owoców
Sposób wykonania:
  1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z kilkoma łyżkami mąki. dokładnie. 
  2. Mąkę połączyć z sodą, solą i proszkiem do pieczenia.
  3. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajku.
  4. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki, szkl. mleka i wymieszać. Znowu dodać 1/3 część mąki, wymieszać. 
  5. Na końcu dodać bakalie. 
  6. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w 190 stopniach przez około 80 minut (do suchego patyczka).
  8. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.Posypać bakaliami. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails