02 lutego 2014

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:

  • ok. 700 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej na pół z mlekiem
Składniki na farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 200 g cebuli
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  1. Dzień wcześniej grzyby zalać wodą i pozostawić na całą noc.
  2. Następnego dnia grzyby ugotować i odcedzić. Wodę zostawić na później.
  3. Kapustę i cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni, następnie dodajemy pokrojone grzyby.
  4. Całość zalewamy wodą z grzybów i dusimy około 30 minut na małym ogniu.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. 
  6. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrobione ciasto odstawi na 30 minut, a następnie wałkujemy cienko i wykrawamy krążki.
  7. Na każdym krążku nakładamy po  1 łyżce farszu i zlepiamy boki.
  8. Pierogi gotujemy we wrzątku przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Moje ulubione z wytrawnych! Mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszotki :)
    Najlepsze jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails