30 stycznia 2015

Najlepszy placek drożdżowy na wielką blachę


Składniki na ogromną blachę:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 1 szkl. cukru 
  • 1 szklanka mleka
  • 6 dużych jaj
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 125 g masła
  • 700 g śliwek
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 1 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
Sposób wykonania:
  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia. 
  2. Do rozpuszczonego mleka dodajemy jogurt ( nie prosto z lodówki)
  3. Zaczyn wymieszać z jajkami, mąką, a następnie dodajemy stopniowo masło z jogurtem.
  4. Wyrabiamy dokładnie ciasto a następnie zostawiamy do wyrośnięcia.
  5. Blachę smarujemy masłem i opruszamy mąką.
  6. Przekładamy ciasto na blachę, wyłożyć owoce, a wierzch posypać kruszonką.
  7. Pieczemy do suchego patyczka (średnio 60 minut) w 180 stopniach.
Smacznego :)
Ps. Moje ciasto miało 7-8 cm :)


2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails