Szukaj na tym blogu

Wielkanocny wieniec orzechowy




Składniki:

  • 20 g drożdży 
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru + 1 łyżka
  • 4 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 80 g orzechów włoskich
  • 80 g migdałów
  • 1/2 szkl. masy kajmakowej
  • 1/2 szkl. herbaty Earl Grey
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki rodzynków 
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • lukier
Sposób wykonania:
  1. Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  2. Do dużej miski wsypać przesiana mąkę, cukier, sól, 2 jajka i wyrośnięty rozczyn oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
  3. 1 łyżkę orzechów i migdałów grubo posiekać i odstawić na później. Pozostałe orzechy zmielić i połączyć z masą kajmakową, wystudzoną herbatą i tartą bułką. Masa musi być gęsta, więc w razie potrzeby można dodać 1 łyżkę bułki tartej.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60cm x 30cm. Na wierzch rozprowadzić równo masę orzechową. 
  5. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. 
  6. Ostrym nożem rulon przeciąć na pół wzdłuż i przechylić tak, aby było widać nadzienie.
  7. Obie połówki ciasta zawijać między sobą i połączyć końcówki, tak aby całość tworzyła wieniec. ( patrz zdjęcie niżej).
  8. Wierzch ciasta przełożyć rozkłóconym jajkiem, posypać wcześniej ostawionymi orzechami i migdałami oraz rodzynkami.
  9.  Piec 40 minut w 180 stopniach. 
  10. Upieczone ciasto polać lukrem.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger