Chińskie pierożki wonton
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki
- 1 jajko
- około 1 szklanki wody
- sól
Składniki na nadzienie:
- 0,5 kg szynki wieprzowej mielonej,
- cebula, najlepiej dymka ze szczypiorkiem,
- papryczka chili lub łyżeczka sosu sriracha,
- 1 cm korzenia imbiru,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- łyżeczka cukru, idealny byłby palmowy, ale zwykły też będzie ok.
Dodatkowo:
- prażony sezam,
- szczypiorek,
- sos do pierożków dim sum lub sajgonek.
Sposób wykonania:
- Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, starty na drobnej tarce imbir oraz pozostałe składniki.
- Wyrabiamy ciasto dokładnie takie samo jak na polskie pierogi. Rozwałkowujemy je na około 3 mm. Wycinamy okręgi o średnicy około 5 cm. Najlepiej użyć do tego małej szklanki. Na każdego pierożka umieszczamy kulkę farszu o średnicy około 1,5 cm.
- Pierożek formujemy na kształt sakiewki. Brzeg zbliżamy do siebie, a następnie na środku formujemy przewężenie.
- Gotujemy. Oryginalnie chińskie pierożki gotuje się na parze przy pomocy specjalnej bambusowej parownicy. Z powodzeniem można to jednak wykonać domowymi sposobami, albo też ugotować pierożki po polsku w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia. Należy zaraz po wrzuceniu delikatnie przemieszać pierogi drewnianą łyżką, by nie przykleiły się do dna garnka.
- Gotowe pierożki najlepiej ułożyć w wianuszek wokół miseczki z sosem. Posypać uprażonym sezamem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz