Szukaj na tym blogu

Chińskie pierożki wonton



Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • około 1 szklanki wody
  • sól
Składniki na nadzienie:
  • 0,5 kg szynki wieprzowej mielonej,
  • cebula, najlepiej dymka ze szczypiorkiem,
  • papryczka chili lub łyżeczka sosu sriracha,
  • 1 cm korzenia imbiru,
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • łyżeczka cukru, idealny byłby palmowy, ale zwykły też będzie ok.
Dodatkowo:
  • prażony sezam,
  • szczypiorek,
  • sos do pierożków dim sum lub sajgonek.
Sposób wykonania:
  1. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, starty na drobnej tarce imbir oraz pozostałe składniki.
  2. Wyrabiamy ciasto dokładnie takie samo jak na polskie pierogi. Rozwałkowujemy je na około 3 mm. Wycinamy okręgi o średnicy około 5 cm. Najlepiej użyć do tego małej szklanki. Na każdego pierożka umieszczamy kulkę farszu o średnicy około 1,5 cm.
  3. Pierożek formujemy na kształt sakiewki. Brzeg zbliżamy do siebie, a następnie na środku formujemy przewężenie.
  4. Gotujemy. Oryginalnie chińskie pierożki gotuje się na parze przy pomocy specjalnej bambusowej parownicy. Z powodzeniem można to jednak wykonać domowymi sposobami, albo też ugotować pierożki po polsku w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia. Należy zaraz po wrzuceniu delikatnie przemieszać pierogi drewnianą łyżką, by nie przykleiły się do dna garnka. 
  5. Gotowe pierożki najlepiej ułożyć w wianuszek wokół miseczki z sosem. Posypać uprażonym sezamem i szczypiorkiem.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger