Tiramisu truskawkowe w pucharkach
Składniki na 8 pucharków:
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 500 g truskawek
- 600 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 szkl. soku pomarańczowego
- 2 opakowania śmietan-fixu
- listki mięty do dekoracji
Sposób wykonania:
- Biszkopty nasączyć sokiem pomarańczowym.
- Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, pozostałe pokroić w grube plastry.
- Kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder ze śmietan-fixami i serkiem mascarpone. Całość zmiksować.
- Na dno pucharków wyłożyć biszkopty, kleks kremówki, truskawki, ponownie biszkopty, kremówkę i truskawki.
- Na wierzch dać kleks śmietany, udekorować truskawkami i miętą.
- Przechowywać w lodówce.
Porady:
- Podczas maksymalnie upalnych dni deser można wzbogacić warstwą lodów. Najlepsze będą waniliowo - truskawkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz