Placek zbójnicki
Składniki na placki ziemniaczane dla 3 osób:
- 1 kg ziemniaków najlepiej mączystych.
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej.
Sposób wykonania:
- Ziemniaki i cebule ścieramy w robocie kuchennym lub na tarce, połowę na dużych oczkach, połowę na miazgę. Dodajemy jajka i mąkę.
- Smażymy. Aby uzyskać duże placki na całą patelnię najlepiej użyć patelni naleśnikowej. Wówczas by bezproblemowo przewrócić placka na drugą stronę, patelnie przykrywamy deską i całość odwracamy o 180 stopni, a następnie zrzucamy placka z powrotem na patelnię.
Składniki na gulasz:
- 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
- 10 średniej wielkości pieczarek
- 2 cebule
- 3/4 czerwonej papryki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- Przyprawa do gulaszu
- Dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- Małe opakowanie jogurtu lub śmietany.
- sól, pieprz
- 1 czubata łyżka mąki pszennej.
Sposób wykonania:
- Mięso dokładnie oczyszczamy z tłuszczu i żyłek i kroimy w dość drobną kostkę. Im zrobimy to dokładniej tym gulasz będzie lepszy.
- Mięso wrzucamy na dużą patelnię (najlepiej nadaje się wok) z niewielką ilością tłuszczu i chwilkę obsmażamy. Dodajemy przyprawę do gulaszu, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i całość gotujemy przez co najmniej 1 godzinę.
- Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w zależności od wielkości w plasterki, albo ich połówki. Gdy mięso zacznie się robić miękkie dodajemy warzywa i całość gotujemy jeszcze przez co najmniej 20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, jogurtem, solą i pieprzem.
- Do 1,3 szklanki wody dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Wlewamy do sosu i intensywnie mieszamy by go zagęścić.
Porady:
- Im damy więcej oleju do smażenia tym placek będzie bardziej chrupiący.
- Jogurt można zastąpić śmietaną. Placek znów będzie mniej dietetyczny, ale smaczniejszy.
- Jako dodatek do placka można użyć tradycyjnej surówki ze świeżej kapusty.
- Podawać ze śmietaną.
Już czuję ten smak... palce lizać
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten placek!
OdpowiedzUsuń