Mini chatki z piernika
Składniki na ciasto na pierniczki:
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag miodu
- 12 dag masła lub margaryny
- 1 jajo
- 1 dag sody oczyszczanej
- 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżka kakao
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
Sposób wykonania ciasta na pierniczki:
- Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty).
- Zrobić wgłębienie na środku. Wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajko. (Miód, jeśli nie jest płynny, można wcześniej podgrzać razem z masłem, kakao,cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką).
- Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu (w przykrytej szklanej lub kamionkowej misie albo po prostu owinięte w folię spożywczą).
- Ciastka należy piec w 180 stopniach około 7 minut.
Przygotowanie lukru:
- Cukier puder miksować z białkami przez około 15 minut.
- Gotowy lukier podzielić na tyle miseczek ile kolorów chcemy otrzymać. Dodać barwniki i dokładnie mieszać aż otrzymamy jednolity kolor.
- Kolorowe lukry przełożyć do worków cukierniczych z tytką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz