Szukaj na tym blogu

Bułki mleczne







Składniki:
  • 600 g mąki tortowej 
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżeczki drożdży instant 
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego mleka
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki poza jajkiem przełożyć do miski i wyrabiać ciasto przez około 20 minut.
  2. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  3. Ciasto podzielić na 12 części i uformować kształt bułek. Odkładać już na blachę, w której będziemy piec.
  4. Ponownie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Wierzch bułek naciąć ostrym nożem i posmarować rozbełtanym jajkiem.
  6. Piec w 190 stopniach przez 20 minut.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger