Bułki mleczne
- 600 g mąki tortowej
- 350 ml mleka
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego mleka
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki poza jajkiem przełożyć do miski i wyrabiać ciasto przez około 20 minut.
- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Ciasto podzielić na 12 części i uformować kształt bułek. Odkładać już na blachę, w której będziemy piec.
- Ponownie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
- Wierzch bułek naciąć ostrym nożem i posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Piec w 190 stopniach przez 20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz