Szukaj na tym blogu

Razowa tarta dietetyczna





Składniki na na ciasto o średnicy 25 cm:

  • 150-170 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Składniki na nadzienie:
  • 200 g sera typu feta
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 8-10 plasterków chudej szynki
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • ok. 5 cm pora
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, bazylia, tymianek
Sposób wykonania:
  1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść.
  2. Formę na tartę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy.
  3. Po nakłuwać dno widelcem i wstawić do piekarnika na około 12 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu pozostawić do wystudzenia.
  4. Ser feta pokruszyć i ułożyć na dnie tarty. 
  5. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki  oraz por i razem smażyć na patelni, a następnie przełożyć na tartę. 
  6. W misce połączyć ze sobą mleko, jajka, jogurt naturalny oraz przyprawy. Powstałą masę przelać na tartę.
  7. Na wierzch posypać kukurydzę i ułożyć szynkę. 
  8. Zapiekać w piekarniku do ścięcia masy.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Oj będziemy jeść :) dzięki za super przepis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać że ta tarta nie tylko wygląda apetycznie ale i smakuje wspaniale.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger