Razowa tarta dietetyczna
Składniki na na ciasto o średnicy 25 cm:
- 150-170 g mąki pełnoziarnistej
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- sól
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Składniki na nadzienie:
- 200 g sera typu feta
- 1/2 czerwonej papryki
- 8-10 plasterków chudej szynki
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- ok. 5 cm pora
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml mleka
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, bazylia, tymianek
Sposób wykonania:
- Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść.
- Formę na tartę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy.
- Po nakłuwać dno widelcem i wstawić do piekarnika na około 12 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu pozostawić do wystudzenia.
- Ser feta pokruszyć i ułożyć na dnie tarty.
- Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki oraz por i razem smażyć na patelni, a następnie przełożyć na tartę.
- W misce połączyć ze sobą mleko, jajka, jogurt naturalny oraz przyprawy. Powstałą masę przelać na tartę.
- Na wierzch posypać kukurydzę i ułożyć szynkę.
- Zapiekać w piekarniku do ścięcia masy.
Smacznego :)
Oj będziemy jeść :) dzięki za super przepis :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać że ta tarta nie tylko wygląda apetycznie ale i smakuje wspaniale.
OdpowiedzUsuń